Home » Blog » HSP....nou én

HSP....nou én

HSP, nou én ?

De laatste tijd hoor ik steeds meer mensen, vooral vrouwen,  zeggen dat ze zo ont-zet-tend HSP zijn en meestal komt daar een diepe zucht achteraan.

Wat ik ook ervaar dat ze dit gegeven werkelijk overal als excuus voor gebruiken en er soms behoorlijk mee manipuleren. En de coaches voor HSP’ers en gevoelige ondernemers schieten als paddenstoelen uit de grond, want het is een leuk nieuw gat in de markt blijkbaar.

Een paar dagen geleden had ik een gesprek met een vrouw die over HSP sprak alsof het een soort van enge ziekte was waar ze heel erg veel last van had.  Omdat we elkaar al heel erg lang kennen, weet ze dat ik absoluut geen zweefteef ben en ondanks het werk dat ik doe tegelijkertijd heel erg nuchter ben en spiriblablaland met heel veel humor en een flinke pot zout bekijk.

Ze was weer eens aan het klagen over haar enorme gevoeligheid en het feit dat niemand, werkelijk niemand rekening met haar gevoeligheid hield.

Goh, zei ik, wat rot voor je en wat heb je het zwaar. ( even wat olie op het vuur gooien) 

Ja, verzuchtte ze, terwijl ze nog een wijntje inschonk. En weet je wat P. ( haar man) tegen me zei ? Dat ik onderhand maar eens normaal moest gaan doen en me meer moest bezighouden met het huishouden en de administratie en dat ik ook wel eens het gras mocht maaien.

Goh, zei ik, wat vervelend voor je al dat onbegrip.

Nou he, zei ze, hij weet toch dat ik dat soort dingen helemaal niet kan doen omdat ik daar veel te gevoelig voor ben ?

Als ik jou was, zei ik, dan zou ik meteen gaan scheiden van P. en naar de dokter gaan.

Wat zeg je nou, gilde ze het bijna uit, wat bedoel je ??

Ik zei, hij begrijpt jouw gevoeligheid toch niet en zo’n man wil je toch niet ? Al neemt hij jou al meer dan dertig jaar alles uit handen en loopt hij vaak op zijn tenen om voor jou zo veel mogelijk rustig en onzichtbaar te zijn, omdat jij zo’n last hebt van geluiden en rommel en zo. En ik zou aan jouw huisarts vragen of hij misschien een pilletje heeft voor jouw HSP, zodat al die vervelende symptomen lekker onderdrukt worden. Je kunt natuurlijk ook de komende dertig jaar op de top van de Himalaya lekker HSP zitten te wezen zonder andere mensen om je heen. Nou ja, op een paar bergbeklimmers na dan.

Ze barstte in lachen uit en zei, jij ook altijd met jouw nuchterheid.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.