Home » Blog » Etiketjes

Etiketjes

Etiketjes

Jarenlang ben ik op Facebook en elders allerlei artikelen tegengekomen over HSP. Over de do’s en de do’nts. Over complete trainingsprogramma’s die HSP’ers een beter leven beloofden. De coachings-praktijken schoten als paddenstoelen uit de grond en ineens was iedereen HSP in allerlei gradaties. De een was nog gevoeliger dan de ander en soms leek het wel alsof er een heuse wedstrijd aan de gang was, wie is de HSP’er van het jaar of zo.

Maar de laatste tijd viel het me op dat het rustiger werd aan het HSP-front, dus ik kreeg het idee dat het een beetje uit de spirituele mode was geraakt. En zoals dat in de mode gaat, er komt meteen weer iets nieuws dat we allemaal moeten hebben, dus ik zat al met spanning af te wachten.

Al snel kwam er iets nieuws op de markt….. tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…………….er waren ineens de   EMPATHS daar.
Met complete handleidingen erbij waarin alle 386 kenmerken worden vermeld en de bijbehorende coaches natuurlijk, want we weten nou eenmaal niet meer hoe we zonder coaches moeten leven.

Oh ja, voor ik het vergeet…….we hebben naast de Empaths, de mensheid ook maar even verdeeld in Introverten en Extraverten en je raadt  het al……………iets met handleidingen en coaches, webinars en seminars. En Vloggers natuurlijk, voor ik die ook nog zou vergeten. Volgens mij hebben introverten en extraverten altijd al bestaan, dus is er niks nieuws onder de zon, toch ? En HSP’ers zijn ook niet echt iets nieuws, dunkt mij.

Maar ook dat bleek snel te vervelen, dus nu zijn de NARCISTEN volop in the picture en zo ontstond er langzaam aan een sfeertje van wij tegen zij.

Voor mij zijn het allemaal variaties op een thema en gaat het vooral om de oude energie van het hokjesdenken en etiketjes plakken, die bedoeld is om de controle vast te houden omdat het anders allemaal veel te spannend is.  Meegaan in de nieuwe energie is alle controle loslaten. En controle loslaten is lastig, vertel mij wat.

Maar ik geloof dat er nog nooit zó veel etiketjes zijn geplakt als de laatste jaren en ik had nou juist de hoop dat dat minder zou worden, in deze tijd van nieuwe energie.

Mensen die minder aardig gevonden worden, of die volgens de heersende spirituele norm als minder bewust worden bestempeld, kregen meteen het etiketje “Narcist” opgeplakt.
En zo ontstond er langzaamaan een sfeertje van wij tegen zij en werd het woord Narcist een scheldwoord voor iedereen die niet lief is.

En in no time kwamen er natuurlijk de coaches voor slachtoffers van Narcisten en kwamen de artikelen over hoe je een relatie met jouw Narcistische schoonmoeder kon overleven, of de buurman, of de schooljuf, of de buschauffeur…….

Zelf heb ik twee Narcistische katten, is daar ook een coach voor ?

 

Ik weet heus wel dat Narcisme bestaat en dat er mensen zijn die ernstig de dupe zijn geworden van Narcisten. Maar om nou iedereen die minder liefdevolle bedoelingen en daden heeft meteen een Narcist te noemen, dat gaat mij eerlijk gezegd te ver en ik vind het ook heel gevaarlijk, al dat geplak van etiketjes.

En wat mij verbaasd is dat de mensen die zeggen heel bewust te zijn en verlangen naar de nieuwe energie en die willen werken aan een betere wereld, juist degenen zijn die de energie van het hokjesdenken en etiketjes plakken juist in stand blijven houden en er big business van maken. Kassa ! Voila de nieuwe melkkoe, het nieuwe gat in de markt.

Voor mij is het losweken van etiketjes juist een voorwaarde om de nieuwe energie te laten integreren en zolang we allerlei variaties op hetzelfde thema blijven bedenken, kan het volgens mij niet echt stromen. Wij mensen zijn behoorlijk bedreven in het onszelf en anderen van alles aanpraten en ik denk dat we daar onderhand wel van af mogen, niet dan ?! Bewustwording heeft niks met etiketjes te maken. Liefde en onvoorwaardelijkheid denken niet in hokjes, maar laten iedereen zijn zoals ie is, een Ziel die menselijke ervaringen opdoet.

En je hoeft het niet met mij eens te zijn hoor, niks mis mee, maar zo denk ik er gewoon over.

In feite heeft iedereen wel een aspect van Narcisme in zich, maar dat maakt ons nog niet tot iemand met een Narcistische Persoonlijkheidsstoornis.

Wat ik fijn zou vinden is als er eens minder met die term rondgestrooid zou worden. En weet je…..Narcisten zijn in wezen hele onzekere en eenzame mensen. Daarmee wil ik hun daden niet goedpraten hoor,echte Narcisten doen vreselijke dingen,  maar door al die veroordelingen worden ze echt geen betere mensen.

© Leonoor. 10-05-2019


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.